Z czym kojarzy nam si臋 poranek?

w艂oska kawa do gastronomii
w艂oska kawa do gastronomii

Z czym kojarzy nam si臋 poranek? Niekt贸rym z wielkim po艣piechem, kt贸ry zwi膮zany jest z tym, 偶e szykujemy si臋 do pracy, a innym z tym, 偶e koniecznie musz膮 od rana wypi膰 kaw臋. Bez tego nie ma szans nawet na to, aby uszykowa膰 si臋 do pracy. Dla takich os贸b proces parzenia samej kawy jest czym艣 szczeg贸lnym, co zawsze trzeba wykona膰 bardzo dok艂adnie. Jaka kawa b臋dzie najlepsza od samego rana? Kawa w艂oska, kt贸ra cieszy si臋 doskona艂膮 opini膮 w艣r贸d wielu barist贸w, jak r贸wnie偶 w艣r贸d innych amator贸w picia tego czarnego napoju. W艂oski rodzaj czarnego napoju w du偶ej mierze sprzedawany jest w ziarnach, dzi臋ki czemu samodzielnie b臋dzie mo偶na wszystko zmieli膰 w specjalnych m艂ynkach do kawy. Proces mielenia kawy przynosi wiele rado艣ci i powoduje, 偶e po domu roznosi si臋 bardzo przyjemny aromat, kt贸ry jest jedyny w swoim rodzaju. Gdzie mo偶na otrzyma膰 tak膮 oryginaln膮 w艂osk膮 kaw臋? Na pewno w specjalnych sklepach specjalizuj膮cych si臋 w sprzeda偶y w艂oskich produkt贸w. Sprzeda偶 kawy oferowana jest w sklepach stacjonarnych, jak r贸wnie偶 w sieci, dzi臋ki czemu osoby, kt贸re nie maj膮 dost臋pu do sklepu stacjonarnego r贸wnie偶 mog膮 zam贸wi膰 dla siebie kaw臋.


Kawa w roli g艂贸wnej

Dzi艣 trudno nam sobie wyobrazi膰 艣wiat bez kawy. Kawa jest wsp贸艂cze艣nie zaliczana do najpopularniejszych u偶ywek na 艣wiecie. Jest te偶 g艂贸wnym 藕r贸d艂em kofeiny. Kawa dla wielu jest wa偶niejsza ni偶 herbata, ni偶 sok, czy kompot. S膮 tacy ludzie, kt贸rzy w og贸le nie pij膮 innych p艂yn贸w, lecz tylko kaw臋 rozpuszczaln膮, kaw臋 parzon膮 lub smakuje im wy艂膮cznie kawa w艂oska. W艂oskie espresso smakuje wielu osobom, a zw艂aszcza gdy przebywaj膮 we W艂oszech i s膮cz膮 kaw臋 w kawiarni lub restauracji. Dlatego sprzeda偶 kawy w艂oskiej w popularnych w艂oskich miejscach turystycznych jest bardzo du偶a. Kawa, kt贸r膮 uwielbiamy pi膰 ka偶dego dnia sw贸j pocz膮tek wzi臋艂a w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawi艂a si臋 dopiero w szesnastym wieku. A do naszego kraju trafi艂a w pod koniec siedemnastego wieku. I pocz膮tkowo pi艂a j膮 tylko zamo偶na cz臋艣膰 polskiego spo艂ecze艅stwa. Lecz szybko dotar艂a tak偶e do restauracji i zyska艂a popularno艣膰. Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca, kt贸re to ziarna najpierw s膮 palone, a potem mielone lub poddawane instantyzacji. Instantyzacja jest procesem doprowadzenia sproszkowanego koncentratu produktu do stanu, w kt贸rym mo偶na go 艂atwo i szybko rozpu艣ci膰 w wodzie. A wszystko w celu bezpo艣redniego spo偶ycia produktu.


Kawa to nap贸j bardzo popularny w艣r贸d

Kawa to nap贸j bardzo popularny w艣r贸d Polak贸w. Pijemy j膮 nie tylko do ciasteczka, lecz nawet do kanapek. Mo偶emy si臋 ni膮 raczy膰, bo w naszym kraju nie jest zbyt droga. Du偶a jest w Polsce sprzeda偶 kawy i r贸偶ne s膮 jej ceny. Lecz nie s膮 one takie, jaka jest cena najdro偶szej kawy na 艣wiecie. Najdro偶sza kawa nosi nazw臋 kopi luwak. Lecz wielu z nas nie chcia艂oby si臋 jej napi膰 nawet za dop艂at膮. Gdy偶 kawa ta pochodz膮ca z po艂udniowo-wschodniej Azji wytwarzana jest z ziaren kawy, kt贸re wydobywane s膮 z odchod贸w pewnego rodzaju zwierz膮t. Zwierz臋ta te zwane 艂askunami zjadaj膮 owoce kawowca, lecz nie trawi膮 jego nasion, a tylko mi膮偶sz. Dlatego po lekkim trawieniu i sfermentowaniu ziarna przechodz膮 przez przew贸d pokarmowy, po czym s膮 wydalane. W takim procesie ziarna kawowca trac膮 gorzki smak, a pozostawiaj膮 艂agodny. Sprzeda偶 takiej kawy jest bardzo op艂acalna. W kawiarni fili偶anka takiej kawy nie kosztuje tyle co kawa w艂oska, czy jakikolwiek inny rodzaj kawy. Lecz o du偶o dro偶ej. Bo zbiory tego gatunku kawy wynosz膮 tylko najwy偶ej 400 kilogram贸w na rok. Kawa taka najbardziej smakuje mieszka艅com Stan贸w Zjednoczonych i Japonii.


Dodane: 19-12-2019 04:21